Vår visjon er en skadefri bygge- og anleggsnæring. Strategien er samarbeid.

Bli med i samarbeidet!

Ser du farlige mønstre?

Når vi ikke ser, forstår og respekterer faresignaler fra våre omgivelser, så kan ulykker oppstå. Nettopp derfor er vår evne til å se farlige mønstre en ferdighet som må vekkes og vedlikeholdes.

«Farlige mønstre» er et grunnleggende sikkerhetskurs for alle i bygg- og anleggsbransjen, som vil lære deg å se farlige mønstre, samt gi deg verktøyene du trenger for å ta avgjørende valg i møte med disse.

Se videoen

Produkter

En enkel – og svært virkningsfull – måte å minne om mindre farer ved å gjøre påminnelsene synlige.

Om kurset

Kurset er utarbeidet i samarbeid mellom SfS BA og medlemmene i HMS utvalget til Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg. Statsbygg har også bidratt med viktige perspektiver fra byggherrene.

Vi har tatt utgangspunkt i opplæringen/PSI ene til de største entreprenørene. Målet er at Farlige mønstre skal erstatte de mange PSIene/sikkerhetsgjennomgangene man i dag må gjennom for å få tilgang til en byggeplass.

Gjennom varierte og virkelighetsnære oppgavetyper, vil kursdeltaker introduseres for en rekke reelle situasjoner der det antydes farlige mønstre. Er de i stand til å oppfatte signalene, forstå omgivelsene og ta de riktige valgene? Ser de farlige mønstre?

Kurset deles inn i fire hovedområder:

  • På meg – verneutstyr, HMS-kort etc.
  • Med meg – holdninger, kompetanse etc.
  • Rundt meg – maskiner, utstyr, kolleger etc.
  • Jobben min – risikovurdering, SJA etc.

En takk til WAL, som har hjulpet oss med å utvikle konseptet Farlige Mønstre, og til TASK som har tatt dette videre inn i et godt læringskonsept. Og ikke minst en spesiell takk til alle i EBAs HMS utvalg, og spesielt til Kenneth Kennedy i Skanska, Kristin Wold Jenssen i Backe og Petter Berg-Wollan i Consto som har bidratt med med viktig tid og kompetanse.